3 frågor till Åsa Öberg #10FIKA

En av gästerna i 10FIKA är Åsa Öberg, forskare, konsult, rådgivare och inspiratör.
????Du är relativt nytillträdd ordförande för STUA – vad innebär ett bra näringslivsklimat för dig?
– Jag tog över förra våren i april precis när Corona blivit det nya ordet på allas läppar. Ett bra näringslivsklimat är när man hjälper varandra hela vägen, ända tills problemet är löst. Det är helt enkelt en hederssak att göra klart. Oavsett om man är tjänsteman på kommunen och håller på med tillstånd, eller om man är en företagare som lovat hjälpa en annan företagare – man gör klart det man kan.
Det betyder också att man inte sätter regler och rutiner först jämt utan att man lyssnar och har ett hjärta i olika frågor. Regelverk ska vi ha men de ska också justeras så att de följer den utveckling vi lever i. Ett bra klimat innebär att man vågar göra rätt saker och inte titta snett på de som provar nytt. Var lite schysst och sätt andra före dig själv!
????Er bransch, besöksnäringen, är hårt drabbad av coronapandemien, men ni agerade fort, berätta.
– Ja, det stämmer. Vi skrev snabbt fram ett förslag på en stödinsats där alla i branschen skulle kunna vända sig, dygnet runt, för frågor och stöd. Regionen lyssnade och gav oss de förutsättningar som behövdes och efter 72 timmar hade vi en stödinsats med telefon-nummer och bemanning av olika experter på plats. Det har handlat om många olika frågor, från de stöd företag kan söka till personal-frågor, ekonomiska beslut, juridik mm
❗️Vid 10FIKA kommer ni att fördjupa er och ta diskussionen vidare från näringslivsdialogen – varför tycker du att man ska engagera sig och lyssna på 10FIKA den 2 mars?
– En fika är en utmärkt stund att byta tankar och ny kraft! Vi på STUA går nu från stödinsats – till insatsstyrka. Det betyder att vi vill skapa aktiviteter som ger snabb effekt och kraft till företag i branschen. Precis som en insatsstyrka snabbt kommer ut på fältet och hjälper till. Jag vill höra alla fika-sugna och deras idéer kring hur detta kan bli verklighet. Låt oss ta en fika och lyssna på allas klokskap.
????Hur tycker du att Affärsplan Eskilstuna fortsatt ska bidra till en positiv utveckling för Eskilstuna?
– Sprida erat goda jobb ut i alla skrymslen och vrår i staden. Bli viktiga för den lilla enmansfirman och de större som inte hänger med i alla nätverk. Fånga upp nya människor som brinner och lyssna på deras historia. Kanske synas ännu mer i fysisk form. Vara där folk är.