Allas möjlighet att Växa i Eskilstuna

Vid Eskilstunas näringslivsgala fick jag förmånen att berätta om en ung kille som den 19 oktober 2015 satte fötterna på svensk mark. Han var 16 år och kunde, för första gången på 16 månader andas ut. Sverige hade öppnat dörren och släppt in honom när så många andra stängt den.

Men det han inte förstod då var att han i precis den sekunden påbörjade en annan resa, en resa som skulle visa sig vara den största utmaningen av alla. Resan bestod i att skapa sig ett helt nytt liv, i ett nytt land där han inte kände någon, där ingen visste vem han var och där det visade sig att ingen heller skulle fråga vem han var, för alla visste redan, han var flykting – en ensamkommande. 

I Eskilstuna har vi många unga, ensamkommande utan familj, som inte heller känner någon. De är motiverade, drivna och otåliga. De vill starta sitt liv i Sverige och fortsätta leva och utvecklas här. De vill jobba, bidra till samhället, skaffa familj och bygga sin framtid i Eskilstuna. 

Nu är det dags att vi bjuder in, att vi gemensamt skapar förutsättningar för varandra så att alla som vill kan ta del av vad Eskilstuna har att erbjuda. För att alla ska kunna ta den chansen måste vi växa för varandra och dra på samma sida om repet, för vi är alla i samma lag – Team Eskilstuna och vi vill alla Växa i Eskilstuna. 

När jag stod där på scenen gav jag er i näringslivet en utmaning. Jag bad er, alla 600 personer, att maila mig och berätta vad just du gör för bra saker idag för att inkludera fler. Men jag bad er också att tala om vad just du vill och kan göra för att skapa förutsättningar för att inkludera fler. 

Det kom inte 600 mail, men det kom en hel del. Och vilka personer, vilka företag och vilken initiativkraft det finns! Men jag väntar på fler. Min mailkorg är fortfarande öppen för er som ännu inte kommit på vad ni kan och vill göra för att låta fler Växa i Eskilstuna. Vi gör Eskilstuna Tillsammans!

I kommande bloggar kommer ni få höra mer om de mail jag fått, om vad som har genomförts och även pågår hos bl a CH Industry. Ni kommer också få träffa några av de företagare som jobbar aktivt med inkludering som affärsidé!  In the mean time – tack till alla er som engagerar er för Eskilstunas framtid!

Frida Hedström
Integrationsstrateg, Eskilstuna kommun

Registrera dig och bli delaktig i Eskilstunas förändringsresa. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du löpande uppdateringar från det pågående arbetet samt inbjudningar och möjlighet att påverka.