(by)Stämma i Näshulta

(by)Stämma i Näshulta. En ‘milestone’ för Affärsplan Eskilstuna. Och för Näshulta som bygd.
Vid (by)Stämman den 17 november klubbades nämligen två viktiga mål för nya Affärsplan Näshulta. 

Idén om att ta ut Affärsplan Eskilstuna på landsbygden har fallit väl ut. (by)Stämman är ett konkret resultat av ett initiativ som togs fram under 2017 – Affärsplan Landsbygd med Elin Ericsson, Hökärr Trä&Bygg samt Anders Kruhsberg, RG Förvaltning, som drivande. Båda bor och verkar i bygden.

Arbetet har pågått under drygt ett års tid och relativt omgående tog de fasta på frågeställningen ’Vi på landsbygden är också en del av Eskilstuna, hur kan vi bidra till de långsiktiga målen i Affärsplan Eskilstuna?’ Med andra ord – landsbygden kan också vara med och sänka arbetslösheten i Eskilstuna kommun.

Under året har en projektgrupp formerats, de har arrangerat föreläsningar, bjudit in till workshops med fokus på utveckling och företagande. Projektgruppen har byggt på de goda nätverk och den fina samverkan som finns. Allt för att engagera Näshultaborna ännu lite till.

Närmare 80 bybor kom till det lokala kommunhuset och (by)Stämman som blivit själva startskottet för Affärsplan Näshulta. Under ledning av moderator Cecilia Hyrén inleddes stämman med att Elin Ericsson berättade en saga om Det lilla landet vs det stora landet där metaforen var tydlig och fint beskriven.

Vidare blickade Stina Adolfson Kiviaho både bakåt och framåt för att beskriva arbetet med Affärsplan Eskilstuna. Anders Kruhsberg pratade om vad som har genomförts och vad som komma skall inom ramen för Affärsplan Näshulta. När det var dags för de viktiga beslutspunkterna hördes ett rungande ja från församlingen då ordningsman Göran Hogestadh knackade i bordet. Följande beslut klubbades:

  • 65 nya arbetstillfällen i Näshulta till 2030
  • 65 nya bofasta elever till Näshulta friskola till 2030

Dessutom antogs erbjudandet från Leader Södermanland att inom Affärsplan Näshulta bland annat anlita en projektledare som tillsammans med bygden driver arbetet med Näshultas utveckling.

Vilka eldsjälar, tillsammans är bara förnamnet. 

Ett stort tack till att vi fick möjlighet att närvara vid (by)Stämman och tack till alla som bidrog till att fastslå dessa beslut.

Registrera dig och bli delaktig i Eskilstunas förändringsresa. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du löpande uppdateringar från det pågående arbetet samt inbjudningar och möjlighet att påverka.