En hyllning till de unga som vill

Sasan Shaba har varit en eldsjäl i arbetet med Affärsplan Eskilstuna redan från starten 2015. Han var bland annat processledare i arbetsgruppen AttitydEvolution där många pågående initiativ föddes. Nu påbörjar Sasan ett nytt karriärkapitel, men fortfarande med Eskilstuna som bas. Han uppmanar ungdomar att engagera sig i sin framtid, både för sig själva och för Eskilstunas utvecklings skull.

Det här är min hyllning och manifest till de unga som vill. De som vill starta företag eller kanske redan har gjort det, som vill studera, som vill följa sina drömmar, som vill driva framtidsförändring och skapa en hållbar framtid. Oavsett vilket – känn att du är framtiden och kan påverka den.

Vi träffar människor direkt och ibland indirekt, en del av dem finns i vår vardag och andra finns långt ifrån oss. Vissa av dem gör intryck, en del av dem stannar kvar i tankarna och blir förebilder. En av alla personer som fått mig att tänka till är Astrid Lindgren som en gång sa ”Allt stort som skedde, skedde först i någon människas fantasi”.

Jag är stolt över att vara från Eskilstuna, staden som för 21 år sedan tog emot mig och gav mig en lång rad med möjligheter som jag tacksamt tog emot. Den 23 augusti 1996 satte jag min fot i Eskilstuna första gången. Där och då bestämde jag mig för att ta tillvara på min andra chans i Sverige. Jag önskar att något som Affärsplan Eskilstuna funnits då.

Satsningarna som initieras för ungdomar inom Affärsplan Eskilstuna är många. Kommunen erbjuder feriepraktik, och gemensamt med näringslivet dras initiativ som Eskilstunautmaningen, Handla för Eskilstuna, Effektivt mentorskap och Curriculum Vitae – Livets lopp igång – initiativ med målsättningen att skapa något större för unga medmänniskor. Initiativ med önskan om att göra något som vi med stolthet kan lämna över till våra egna kids i framtiden.

Ibland kan jag höra någon klaga över skolan, jobbet eller annat, och jag ställer då en ganska självklar fråga, vad är det du jämför med? Många har inte de möjligheter som vi har, ta chansen och gör det bästa av de möjligheter du har framför dig. Gör det med glädje, värderingar & en stor dos fantasi, för i slutändan är det bara du som sätter dina egna mål och skapar dina egna drömmar.

”Change will not come if we wait for some other person or some other time. We are the ones we’ve been waiting for. We are the change that we seek”  Obama

5 karriärtips från Sasan

  • Dröm stort! Våga drömma stort & visionera men börja smått och sätt delmål. Vi har så oändligt många möjligheter studera, starta företag, hitta ett roligt jobb, göra karriär, resa. Det är endast vår fantasi som sätter gränserna.
  • Gör idag! Att ha stora drömmar ställer höga krav på struktur och genomförande. Våga testa dig fram och var inte rädd för att gå på minor. Även misslyckanden ger lärdomar.
  • Skapa tillsammans! Omge dig med personer som stöttar dig och lyfter dig, för du är värd det. Hitta en mentor, eller två. Var ödmjuk inför livet, stark i dina värderingar och full av empati.
  • Våga välja! Kom ihåg att du alltid har ett val, att vara en del av problemet, eller en del av lösningen… När livet ger dig olika typer av val, välj med omsorg, ödmjukhet och styrka.

Registrera dig och bli delaktig i Eskilstunas förändringsresa. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du löpande uppdateringar från det pågående arbetet samt inbjudningar och möjlighet att påverka.