Eskilstuna klättrar i näringslivsranking!

Eskilstuna klättrar 31 placeringar i näringslivsrankingen


PRESSMEDDELANDE 20190924

Eskilstuna klättrar 31 placeringar i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i Sverige och hamnar på plats 144. Detta innebär att Eskilstuna får den högsta rankingplaceringen sedan 2005 och hamnar på den övre halvan av landets 290 kommuner.

– Det är självklart glädjande att vi förbättrar oss i denna attitydundersökning över företagsklimatet. Viktigt är dock att inte dra för stora växlar på vare sig upp eller nedgångar. Stora förändringar på kort tid ska man vara avvaktande till. Det viktiga är den långsiktiga trenden. Som är klart positiv, säger Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande.

De områden som främst ligger bakom detta lyft är tillgången till kompetens, kommunens konkurrens med företag, allmänhetens respektive skolans attityder till företagande samt andelen entreprenader. Även en högre ranking för det sammanfattande omdömet väger tungt i rankingen. Den högsta rankingplaceringen får kommunen för skolans attityder till företagande.

– Inom gymnasieskolan har vi arbetat aktivt med att öka förståelsen och kunskaperna om näringslivet. Exempelvis är det fler och fler elever som startar UF-företagande. Därutöver har gymnasiet sedan några år arbetat med Eskilstunautmaningen. Det är ett initiativ tillsammans med näringslivet för att utöka samarbetet med skolan i form av mentorskap, föreläsningar, studiebesök med mera, säger Karin Holmberg Lundin, skolchef för gymnasieskolan.

På ett antal enkätområden har kommunen fortfarande en svagare ranking. Bland annat tillämpning av lagar och regler samt konkurrens med företag och i viss mån även service till företag. Kommunen jobbar redan idag med att förbättra kunskaperna kring upphandling och fortsätter att utveckla servicen till företagare. Tidigare i våras lanserade bland annat en ny företagswebb med samlad service till företagare.

– Det är alltid roligt att förbättra sig i rankingen, men det är framförallt centralt att se att förändringar i vår organisation uppskattas av näringslivet. Skolan har samarbetat med näringslivet på ett mycket bra sätt kring prao men även i arbetet med Affärsplan Eskilstuna vilket tydligt syns i rankingen. Vi har precis startat en utbildning i service och näringslivskunskap som jag tror kommer ha stor påverkan på näringslivsklimatet framåt, säger Niklas Edmark, näringslivsdirektör.

Svenskt Näringsliv – företagsrankingen

Registrera dig och bli delaktig i Eskilstunas förändringsresa. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du löpande uppdateringar från det pågående arbetet samt inbjudningar och möjlighet att påverka.