Företagarnätverket på Alfa Laval

I veckan var det återigen dags för Mälardalens handelskammaren och Eskilstuna kommuns företagarnätverk att träffas. Denna gång var Alfa Laval i Skogstorp värd och efter frukosten hälsade Magnus Lindahl, Östsvenska handelskammaren och Niklas Edmark, näringslivsdirektör på Eskilstuna kommun alla gäster välkomna.

Inbjuden som föredragande gäst var Mirja Saarväli, upphandlingschef på Eskilstuna kommun. Hon berättade om kommunens verksamhet kring upphandling, om att det pågår en intern granskning kring hur avtalen används och hur viktigt det är att företagen har en dialog med kommunen.

Anbudsskolor och fler lokala företag

Vidare pratade Mirja om ett förslag gällande uppstart av så kallade anbudsskolor som ett förslag till att öka förståelsen för upphandling. För hur du som anbudslämnare ska bli säkrare, minimera risker och ha bättre kompetens inom området.

–      Hur kan vi utveckla arbetet så att fler lokala företag lämnar anbud? avrundar Mirja Saarväli, upphandlingschef på Eskilstuna kommun. Vi behöver er i näringslivet, tveka inte att ta kontakt, med dialog utvecklas vi.

Studiebesök i produktionen

Innan rundvandringen i fabriken höll platschef Oskar Bruce ett kort anförande om det anrika företaget. Alfa Laval är ett 134 år ungt företag med 17000 anställda och produkter som säljs i cirka 100 länder. Majoriteten av de anställda är placerade i Sverige, Danmark, Indien, Kina, USA och Frankrike.

Gustaf de Laval var ett stort tekniskt geni. Bland hans uppfinningar kan nämnas centrifugalseparatorn och den första fungerande ångturbinen. Han hann med att registrera 92 patent och starta 37 företag. År 1883 skapade han och hans partner Oscar Lamm Jr. företaget AB Separator, föregångaren till dagens Alfa Laval.

Förkovrade med ny intressant kunskap om det gedigna arbete som utförs i fabriken lämnade vi Skogstorp och ser fram emot nästa träff för företagarnätverket.

Registrera dig och bli delaktig i Eskilstunas förändringsresa. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du löpande uppdateringar från det pågående arbetet samt inbjudningar och möjlighet att påverka.