Gästblogg: Samverkan skapar tillväxt och nya jobb

Jonas Wulff, Arbetsförmedlingen i Eskilstuna, gästar Affärsplan Eskilstunas blogg för att berätta om initiativet FollowYourStar, ett utbildningskoncept vars syfte är att ta tillvara nyanländas tidigare erfarenheter av arbete inom restaurang, offentliga kök och grön näring.

Motiverade elever tränar för att bli framtidens kallskänkor och kockar 
Det riktiga startskottet för FollowYourStar skedde när Arbetsförmedlingen, Astar-utbildning, Destination Eskilstuna AB och Stolt mat i Sörmland träffades i våras för att jobba vidare med utmaningen hög arbetslöshet och rekryteringsbehov i hotell- och restaurangnäringen. Återväxten till yrken som kockar och kallskänkor är liten och vår ambition var att ta tillvara de resurser och den kompetens som redan finns. Resultatet blev initiativet Follow YourStar. Det känns skönt att vi nu är igång i Eskilstuna, med cirka 30 motiverade elever, som tillsammans med Astar och företag inom hotell- och restaurangnäringen under ett år utbildar och tränar framtidens kockar och kallskänkor.

Engagerade företag – en framgångsfaktor
Tanken med FollowYourStar är att det skall vara en levande process som kommer finnas så länge det finns ett behov i branschen. En framgångsfaktor i genomförandet är att vi har företag med oss under hela utbildningen. De delar med sig av sina erfarenheter, lär känna eleverna, vilket ökar möjligheterna till anställning hos företagen efter avslutad utbildning. Genom att tidigt skapa en relation och ett kunskapsutbyte mellan anställd och arbetsgivare underlättar det när anställningsbeslut ska tas.

Med befintliga resurser skapas något nytt
FollowYourStar startade som ett initiativ i Eskilstuna men ganska snart valde vi som arbetade med detta att skala upp till att omfatta hela Sörmland. I Nyköping går ytterligare 30 personer utbildningen och vi samarbetar med hotell och krögare i hela länet. Samverkan är ett svårslaget sätt att nå framgång. Det är otroligt roligt att se hur bra det blir när olika aktörer slår sina kloka huvuden ihop och med befintliga resurser skapar något nytt.

Hälsningar/
Jonas Wulff, Arbetsförmedlingen

7 november 2017

Registrera dig och bli delaktig i Eskilstunas förändringsresa. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du löpande uppdateringar från det pågående arbetet samt inbjudningar och möjlighet att påverka.