Gästblogg: Ung i ett nytt land

ung i nytt land

Våren 2016 fick jag, Catharina Sundström Larsson och min kollega, Saman Abdoka möjligheten att åka till Hamburg och lyssna och se hur de arbetar med nyanlända elever i skolan med mentorskap. Tack Mart Saamel och Halina Sundqvist för det!

Initiativet Effektivt Mentorskap
Mentor i skolsammanhang förknippas ofta med en lärare, en lärare som följer elevens utveckling i skolan och håller koll på att allt fungerar som det ska. I det här sammanhanget avser mentor något annat. Mentor i vårt projekt, Effektivt Mentorskap, är en före detta elev från ett Språkintroduktionsprogram som idag arbetar, studerar eller gör både ock. Det är alltså en äldre nyanländ man eller kvinna som har lyckats med livet i det nya landet Sverige. De blir förebilder för våra elever.

Efter vårt besök i Hamburg kände vi att vi ville göra något för våra nyanlända elever som börjar tappa motivationen i skolan vilket är vanligt efter en tid i det nya landet. Det händer något när eleverna inser hur svårt det kan vara att lära sig ett nytt språk, leva i ett nytt land med en ny kultur och lära sig ett helt nytt skolsystem. Några elever har inga svårigheter utan de arbetar på och livet rullar, medan det för några  blir tungt och motivationen sviktar.

Regelbundna träffar
Under det här läsåret har 18 elever från Språkintroduktionsprogrammet på S:t Eskil fått möjligheten att vara med i projektet och ha en mentor. Vad har vi gjort då? Jo, vi har träffats fem kvällar och arbetat med olika teman, elever och mentorer har däremellan haft egna träffar och jag och Saman träffar eleverna en timme varje vecka. Kvällarna har haft olika teman och upplägg med syfte om att skapa motivation för utbildning och studier och lära sig mer om samhället och kommunen. Det har varit diskussioner, erfarenhetsutbyten, rollspel, information och en hel del annat.

Ett körkort kan öppna upp för ett arbete men det är svårt och kostsamt att ta körkort i Sverige. Vi bjöd in en trafiklärare från en av stans trafikskolor som berättade om hur det går till och hur man kan förbereda sig själv innan man skriver in sig på trafikskola. Det besöket var mycket inspirerande och resulterade i att vi köpte in teoriböcker på olika språk. Dessutom blev det så att en mentor träffar två elever varje fredag och pluggar trafikteori.

Mat är gott och det är väldigt gott med mat från andra länder. Och våra elever är duktiga på att laga mat från sina hemländer. Det är fascinerande att se hur de kan alla recept i huvudet, här finns inga receptböcker med tydliga instruktioner och mått av olika ingredienser. Vi hade en supermysig kväll!

Vill du veta mer om Effektivt Mentorskap har vi en sluten grupp på Facebook, sök Effektivt Mentorskap S:t Eskil så lägger jag till dig.

Klicka här för att gå till initiativet Effektivt Mentorskap

Registrera dig och bli delaktig i Eskilstunas förändringsresa. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du löpande uppdateringar från det pågående arbetet samt inbjudningar och möjlighet att påverka.