Hallå ÅKE! #näshultavision

Berätta lite kort om er själva
ÅKE – gruppen består av de tre projektledarna Åse Haukebö Roos, Elin Ericsson och Kristina Larsson.

Åse – Jag bor i Odlaren i Eskilstuna med min man och våra två barn. Gillar musik, att skriva, träna och umgås med familj och vänner. Jag har jobbat med vitt skilda saker inom olika branscher, med ändå med fokus på administration, projektledning och produktionsledning.

Brukar säga att jag är en kreativ administratör! Trivs med ordning och reda men arbetar lika gärna med hammaren i handen. Gillar att få folk runtomkring mig att må bra.

Kristina – Sedan två år tillbaka bor jag i Näshulta. Jag har studerat på Linköpings universitet där jag tog min kandidatexamen i formgivning och gestaltning år 2016. Därefter var jag i valet och kvalet om jag skulle flytta hemåt till landsbygden eller om jag skulle flytta till någon större stad. Valet blev Näshulta som jag bott i i två år nu och jag ångrar mig inte en sekund!

Jag har alltid trivts med att ha många projekt på gång och det visar sig nu genom att jag har flera olika arbeten. Bland annat så driver jag företaget Lykalia K där jag designar och tillverkar inredningsprodukter i trä, jag arbetar som värdinna på trygghetsboendet Rosendal i Näshulta och jag har min deltidstjänst i Näshulta Vision. Alla dessa arbeten stämmer bra överens med det jag brinner för, landsbygdsutveckling, äldreomsorg och kultur och design.

Elin – Jag är 43 år, gift med Fredrik, har tre barn och bor i Näshulta. Jag är utbildad lärare men sa upp min lärartjänst 2016 och driver nu, tillsammans med min man, Hökärr Trä & Bygg AB. Jag sköter det administrativa, marknadsföringen, bygger varumärket Hökärr tillsammans med de övriga vid Hökärr och mycket annat som hör företagande till.

Mycket av min lediga tid går åt till att skjutsa barn och vara med familjen. Annars tycker jag mycket om personlig utveckling, yoga, fixa i trädgården, umgås med familj och vänner.

Hur är ni engagerade i Affärsplan Eskilstuna?
Vi är inte med i någon grupp under hösten, vi vill fokusera på att få igång vårt projekt nu. Men Elin har deltagit tidigare och ur det engagemanget föddes initiativet Affärsplan Landsbygd och Näshulta Vision – då man såg att det saknades representation från landsbygden. Men vi har kontaktytor med Affärsplan Eskilstuna för att lära och inspireras av deras framgångsrika och viktiga arbete.

Berätta om Näshulta vision?
Näshulta Vision är ett pilotprojekt sprunget ur Affärsplan Eskilstuna. Vi vill visa att landsbygden är en tillgång och om vi skapar 65 nya jobb och 65 elever till Näshulta Friskola till 2030 så har vi bidragit till Affärsplan Eskilstunas mål att sänka arbetslösheten i kommunen. Förhoppningen är att fler landsbygder inspireras och fortsätter sin utveckling – kanske med hjälp av Näshultamodellen?

Tack vare bidrag från Leader Sörmland har Näshulta Intresseförening fått den unika möjligheten att anställa oss tre projektledare som delar på en heltidstjänst under två år. Våra roller som projektledare kommer vara att, tillsammans med frivilliga eldsjälar, skapa initiativ till att nå målen som vi i Näshulta klubbade igenom på ByStämman i november 2018.

Vad ska ni tillsammans ha uppnått när projektet är slut?
Vi har ett par konkreta delmål som vi ska uppnå som alla pekar mot de stora målen till 2030. Det handlar bl.a om att det ska startas 5 nya företag och anställas 5 personer i befintliga företag. Vi ska ha skapat samverkansytor mellan skola, föreningar och näringsliv och hållit i ett antal workshops/seminarier.

Allt med förhoppningen att vi fört utvecklingen i Näshulta framåt och skapat initiativ som kan leva vidare efter projektets slut. Ett av våra viktigaste ledord är “tillsammans”. Det vill vi att alla som på något sätt deltagit i projektet ska känna, att bygden gemensamt tar ansvar för sin utveckling och att det är tillsammans som vi skapar framtidens Näshulta.

Vi vill ha nått ut med budskapet att landsbygden är en naturlig del i samhället. Här finns drivkraft, engagemang, företagande och kunskap!

Vilka utmaningar står ni inför?
Den största utmaningen är att vi måste vara rädda om våra ideella krafters tid. Leaders grundläggande projektmetod utgår ifrån att det är de boende och verksamma i ett område som ska driva och påverka utvecklingen i form av tillväxt, arbetstillfällen, företagande och livskvalitet. Ofta är det en liten grupp av människor som är engagerade i många olika saker samtidigt.

Vi vill att det här ska vara ett roligt och givande projekt, inte för tungt. Det gäller att hitta en bra balans mellan att driva på men också låta processen ha sin gång. Även om det tar längre tid ibland.

Vad är det bästa med Näshulta?
Den vackra naturen samt den berömda “Näshultanadan”! Här finns en drivkraft och en stolthet för bygden som vi upplever är ganska unik.

Har ni något råd/tips till personer som vill utveckla sin landsbygd?
Leader är en fantastisk organisation som jobbar med lokalt ledd utveckling och Leadermetoden. Där finns projektpengar att söka, men också kunskap och erfarenhet av att driva just landsbygdsutvecklingsprojekt.

Ett annat tips är att skapa lokala samverkansytor som ger människor möjlighet att mötas. Det är i mötet som de bästa idéerna föds! I Näshulta finns t.ex ett kvinnligt nätverk med 150 st medlemmar, företagare träffas på ‘Bonnafrukost’ på Magda en gång i månaden och så har vi Bystämman, en fest för bygden, där vi också bestämmer riktningen framåt.

Klipp med Elin Ericsson från SVT nyheter okt 2019

 

 

 

 

Registrera dig och bli delaktig i Eskilstunas förändringsresa. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du löpande uppdateringar från det pågående arbetet samt inbjudningar och möjlighet att påverka.