Vid eventet ‘Hur mår Eskilstunas näringsliv? presenterade Anna Knutsson på Region Sörmland delar av en näringslivsanalys som främst beskriver den långsiktiga utvecklingen och inte nuläget. Läs mer i bloggen och ta del av hennes tre spaningar utifrån analysen.
Berätta lite om dig själv
Vetgirig värmländska som kom till Sörmland för snart 5 år sedan pga jobbet. Jag är samhällsanalytiker på Region Sörmland sedan årsskiftet. Det är ett väldigt skiftande och, som jag tycker, intressant jobb där jag får ge mig i kast med frågor om allt från skola, näringsliv och arbetsmarknad.
Vid eventet ’Hur mår Eskilstunas näringsliv?’ presenterade du en näringslivanalys framtagen av Region Sörmland, berätta mer
Region Sörmland har regeringsuppdraget att jobba för en hållbar regional utveckling för länet, och en del av det uppdraget är att analysera hur människor och verksamheter utvecklas i Sörmland. Näringslivsanalysen beskriver tillväxten i anställda och förvärvsinkomst för olika branscher och hur de anställda pendlar och utbildar sig. De data som jag utgår från ligger en bit tillbaka i tiden (2017), så jag beskriver främst den långsiktiga utvecklingen och inte behoven här och nu.
Vad fick du för respons här i Eskilstuna?
Många bra och konstruktiva medskick! Analysen som jag presenterade är i slutfasen och då tycker jag att det är värdefullt att få stämma av den med en publik innan den sätts på pränt.
Kan du dela med dig av tre spaningar till näringslivet utifrån analysen?
- Eskilstunas näringsliv sett till totalen har inte återhämtat sig efter finanskrisen, trots den högkonjunktur vi befunnit oss i de senaste åren. Det kan tyda på strukturella svagheter, att näringslivet behöver omvandlas och höja kunskapsnivån. Med det sagt ska inte alla ta akademisk examen, det finns fler vägar till kunskapshöjning hos företagen.
- Eskilstuna har en stark lokal arbetsmarknad, och skulle kunna bli mer integrerat i sitt omland. Det vill säga att öka arbetspendlingen in till kommunen. Samtidigt finns det personer med efterfrågade utbildningar som pendlar från Eskilstuna till andra platser, hur kan ni visa att Eskilstuna är en intressant arbetsplats för dem?
- Gymnasieutbildning har blivit något av en grundförutsättning för att få jobb, och också att unga och vuxna som ska välja utbildning vet vad som efterfrågas. Många yrkesprogram leder till bra jobb och det kan näringslivet bidra till att berätta, exempelvis genom att erbjuda prao och studiebesök.
När förväntas arbetet vara klart för spridning?
Innan årsskiftet, förhoppningsvis något att läsa över helgledigheterna i december.
Har du några intressanta planer framöver?
Närmaste månaderna kommer att upptas av arbete med Sörmlandsstrategin, vår regionala utvecklingsstrategi (se www.sormlandsstrategin.se), att bistå med analyser och uppföljning. Något annat som jag ser fram emot jobbmässigt är att vi ska skaffa en ny databas som kommer göra det möjligt att analysera hur olika branscher är sammankopplade med varandra, till skillnad från nu när vi beskriver branscherna för sig.
Vad tycker du är det bästa med Eskilstuna och Sörmland?
Närheten till varandra, och den familjära känslan bland oss som jobbar för att det ska bli ännu bättre att leva och verka här.
Registrera dig och bli delaktig i Eskilstunas förändringsresa. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du löpande uppdateringar från det pågående arbetet samt inbjudningar och möjlighet att påverka.