Hallå Åsa! #samlasföreskilstuna

Biträdande rektor Åsa Lind Forsberg var en av deltagarna vid initiativet Samlas för Eskilstunas andra träff. Hon brinner för ungdomar och tillika skolans motto – att varje ungdom de lyckas fånga upp genererar både en stor samhällsvinst och att personens liv förhoppningsvis blir bättre. Åsa anser att det är Eskilstunas gemensamma ansvar att jobba för att alla ungdomar har en framtidstro vilket innebär att vi behöver arbeta mer tillsammans. Läs om Åsas engagemang och idé kring ett #schysstaeskilstuna

Berätta om dig själv

Biträdande rektor på St Eskil. Gymnasielärare i grunden och flyttade till Eskilstuna för 13 år sedan då jag fick jobb på Eskil. Gått kommunens Framtidens ledare. Jobbat några år som skolledare i grundskolan i Torshälla också och få se elevers utveckling från förskoleklass till gymnasiet. Torshälla är ett socioekonomiskt intressant upptagningsområde och jag lärde mig mycket under mina år där. Kommer ursprungligen från Finspång i Östergötland. Fostrad inom lagidrotten där fotboll varit min stora sport. Jag är gift med Per som är företagare och det leder till att jag får input kring pågående arbete i näringslivet i stan. Vi bor i Torshälla och har två barn tillsammans.

Varför har du kommit hit i dag?

Läste om Samlas för Eskilstuna på Affärsplans facebook-sida och tänkte att detta måste bara skolan hänga på. Vi har många ungdomar som på ett eller annat sätt befinner sig i ett utanförskap. Vi känner ofta oro inför dessa elevers fritid och tänker att det här nätverket kan vara till hjälp för att fånga upp dessa ungdomar. Vårt motto är att för varje ungdom vi lyckas fånga upp har vi gjort en stor samhällsvinst samt att personens liv förhoppningsvis blir bättre. Det är inte alltid vi lyckas få en ungdom att nå en gymnasieexamen, vilket egentligen är vårt mål. Men lyckas vi utveckla ungdomen så långt det går utifrån var eleven befinner sig när den kommer till oss, lyckas vi få den att öka sin självkänsla och tro på oss vuxna och samhället, lyckas vi få den till utbildning eller arbete, så har vi lyckats. Vi jobbar mycket med vårt värdegrundsarbete på skolan, med bemötande och bygga relationer. Vi jobbar för att personer som deltar i möten alltid ska känna sig respektfullt bemötta, även om vi inte alltid tycker lika.

Det är Eskilstunas gemensamma ansvar att jobba för att alla ungdomar har en framtidstro, vi behöver arbeta mer tillsammans. Och som vi säger på Eskil – det börjar med ett HEJ. Vi vill att alla invånare tänker på att ett HEJ och ett trevligt bemötande är en bra start för att andra ska känna sig sedda. Att vi är trevliga mot varandra. Vi skulle vilja jobba för ett #schysstaeskilstuna!

Hur upplevde du mötet med nätverket Samlas för Eskilstuna? 

Ett bra nätverk där det finns flera jag kommer kontakta. Jag hoppas också att vi finner en gemensam plattform att jobba utifrån. Vi är i startgroparna och har inte riktigt kommit igång, men jag ser fram emot att skapa något gemensamt för att minska utanförskap och utsatthet.

Vad har du för förväntningar på kommande träffar?

Ett gemensamt arbete för att minska utanförskap och utsatthet.

Vad tycker du är det bästa med Eskilstuna?

Stan har utvecklats otroligt mycket under de 13 år jag bott här. Många fina platser och jag älskar ån som rinner genom stan och fortsätter ut till Torshälla.

Har du några roliga planer i vår?

Mitt motto är att allt som går att fira bör firas, fyller 40 snart och det ska självklart firas ordentligt. För övrigt är det lite projekt där hemma samt att börja träna för cykelvasan – cyklade förra året helt otränad och kom i mål tack vare envishet, men nu ska jag försöka cykla mer så jag kommer mer förberedd.

Registrera dig och bli delaktig i Eskilstunas förändringsresa. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du löpande uppdateringar från det pågående arbetet samt inbjudningar och möjlighet att påverka.