Hallå Dan och Adam #UngDrive

Vilka är ni?

Adam och Dan. Till vardags driver vi bolag ihop och sedan ett antal år driver vi också UngDrive i Eskilstuna.

Berätta om UngDrive?

Kort sagt så kan man säga att UngDrive låter ungdomar mellan 15-18 år starta ett eget företag och tjäna egna pengar på sommarlovet. Ungdomarna lär sig att ta eget ansvar, jobba lösningsfokuserat och vad ett entreprenöriellt mindset innebär.

Hur många deltar i årets satsning?

Under sommaren 2020 antog vi 65 ungdomar. Cirka 800 ungdomar i Sverige driver UngDriveföretag under sommaren. Trots att mycket har varit ovisst under våren så har vi även detta haft ett stort intresse här i Eskilstuna.

Berätta kort om sommarens upplägg – vad händer?

Det börjar med att vi kör en kick-off-vecka med de antagna ungdomarna. Det här kördes veckan digitalt istället för på Munktell Science Park. Varje dag under veckan får ett eget tema, exempelvis försäljning, ekonomi eller marknadsföring. Vi kombinerade workshops, lokala och nationella föreläsningar men också individuell coachtid med någon av de coacher som finns med ungdomarna under sommaren. När kick-off-veckan är klar ska ungdomarna vara redo att sätta igång med sina sommarlovsföretag. Vi har kontinuerliga uppföljningar, finns tillgängliga för coaching i olika kanaler och anordnar bland annat en sälj- och inspirationsdag under sommaren. Allt toppas med en avslutning under sensommaren där vi också anordnar lite olika tävlingar.

Vad är den största skillnaden med att köra digitalt? Fördelar/nackdelar?

Det mesta skiljer sig och vi har designat om upplevelsen hela vägen från start till mål. Den största fördelen med att köra digitalt är att vi har kunnat erbjuda deltagarna i Eskilstuna nationella föreläsare från den nationella scenen. Även vi i Eskilstuna hade en föreläsare med nationellt. Peter Paunovic inspirerade på ämnet försäljning inför 800 ungdomar på Zoom. Nedsidan och nackdelen är att vi inte får den personliga kontakten med ungdomarna, vilket gör att coachingsituationen blir lite annorlunda. Det blir också svårare att bygga ett team och en grupp av alla deltagare, vilket vi tycker är viktigt och kul när vi samlar ungdomar i olika åldrar, från olika stadsdelar och med helt olika intressen.

Sommarföretagen  – ser ni någon trend i affärsidéerna? Vad sticker ut?

Vi ser ingen tydlig trend i affärsidéer i år. Däremot har vi ett café som kommer att ha öppet i Slätviken, Café Gläntan, och vi har några ambulerande kiosker som kommer att hjälpa Eskilstunaborna med glass och dryck under sommarens soliga varma dagar 🙂

Registrera dig och bli delaktig i Eskilstunas förändringsresa. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du löpande uppdateringar från det pågående arbetet samt inbjudningar och möjlighet att påverka.