Hallå Elin och Anders!

Berätta lite om er själva, vad gillar ni att göra och vad jobbar ni med?

Jag heter Elin Ericsson och jag driver Hökärr Trä & Bygg AB tillsammans med min man. Vi sysslar med byggnation av olika slag; små hus av timmer, utbyggnader, renoveringar, plåtslageri och dylikt, främst till privata kunder. Egentligen är jag lärare, men jag slutade jobba som det för två år sedan. Då ville jag in i familjeföretaget istället. Jag är VD och sköter det administrativa och marknadsföringen. Bland mycket annat gillar jag att utveckla och utvecklas tillsammans med andra.

Anders Kruhsberg, född och uppvuxen i Näshulta utanför Eskilstuna, driver tillsammans med familjen gården Haneberg som har fokus på hyresrätter på landsbygden, dock är mitt huvudsakliga fokus på att driva och utveckla familjebolaget RG Förvaltning som jobbar med projektutveckling inom fastigheter med största fokuset inom bostäder.

Hur är ni engagerad i Affärsplan?

(Elin) Under hösten var jag engagerad i gruppen Organisk tillväxt. Där fick Anders och jag idén att ta ut Affärsplan på landsbygden, ett pilotprojekt, ett Affärsplan Landsbygd/Näshulta, för att göra den mer lokal. I Näshulta, där jag är verksam, bor det ca 950 personer och det finns 110 företag. Lika hög andel företag finns på landsbygden i stort i Eskilstuna kommun. Det finns med andra ord en väldig potential i att vi på landsbygden kan vara med och sänka arbetslösheten i Eskilstuna kommun, alltså att nå målen i Affärsplan. Vi hoppas att fler landsbygder i Eskilstuna kommun blir inspirerade och vill göra samma sak.

(Anders) Detta är andra året jag är med i Affärsplan Eskilstuna, nästkommande år kommer jag fokusera mitt arbete till de två olika initiativgrupperna Stadsmässa 2023 och Affärsplan landsbygd. Initiativen har en väsentligt skillnad i storlek, där Stadsmässan 2023 pratar om 2500 nya jobb och i den lite mindre Affärsplan landsbygd så diskuterar vi om en målbild om 65 nya jobb ute i Näshulta. Trots detta så är dom väldigt lika då det är samma mekanismer som gäller för att utveckla stad som landsbygd, men det är lättare att förstå dom i den lilla skalan ute på landsbygden. Därför tror jag faktiskt att mitt engagemang för landsbygden kommer vara min största styrka inom arbetsgruppen för Stadsmässa 2023, vilket kan kännas lite motsägelsefullt.

Vad tror du är en framgångsfaktor i Affärsplan Eskilstuna?

(Elin) Affärsplan har ett tydligt mål, som det finns många olika sätt att nå. Här kan privatpersoner och företagare göra sitt, utifrån sin förmåga. Att välja att handla det som går att handla i Eskilstuna är ett sätt som alla kan bidra med och att tagga upp sitt företag och anställa fler personer ett annat. Tillsammans tror jag att det är möjligt att sänka arbetslösheten.

(Anders) Det jag gillar mest är att det har skapats en ny plattform för diskussioner där vi har ett gemensamt mål, vilket i grund och botten handlar om att skapa det bästa Eskilstuna vi kan. En plattform som har gett möjlighet till mer prestigelösa samtal mellan olika företag, tjänstemän och politiker, vilket är väldigt viktigt om man skall kunna förstå och hjälpa varandra.

Vad tycker ni är det bästa med Eskilstuna?

(Elin) Jag tycker ju såklart att landsbygden är det bästa med Eskilstuna. Men om du tänker på Eskilstuna som stad så finns det mesta som man behöver där. Det händer mycket positivt i Eskilstuna just nu!

(Anders) Det bästa som händer just nu är utvecklingen Eskilstuna som kommun. Allt utvecklas stadsmiljön, landsbygd, människor, idrotten, kulturen och framförallt vår egen attityd till Eskilstuna.

Har ni några roliga planer i sommar?

(Elin) Veckan efter midsommar är det en hel vecka med roligheter i Näshulta. Då går nämligen Näshulta Kulturdagar av stapeln, där artister i olika genrer kommer till Haneberg här i Näshulta. Till exempel står Petter på scen den 28/6. Det är verkligen värt ett besök! Annars blir det jobb och ledighet med barnen om vartannat.

(Anders) En utlandsresa i början på sommaren, därefter handlar det bara om att njuta av svenska sommaren. Kulturdagarna i Näshulta är ett måste där barndagen är den viktigaste. Ska även försöka se lite idrott med Eskilstuna United, AFC och Smederna.

Vad skulle du säga till någon som är nyfiken på Affärsplan men inte bestämt sig om hen borde engagera sig?

(Elin) Tveka inte – gör det! Det ger massor med energi och ger ett värdefullt kontaktnät. Att känna att man är en del i något större, som att vara med och utveckla Eskilstuna så att det blir en ännu bättre kommun att leva i, något som gynnar alla, är en skön känsla.

(Anders) Jag var själv tveksam till en början men tänkte att jag ger det ett försök, nu två år senare har jag inte ångrat det en enda sekund. Att engagera sig i Affärsplan Eskilstuna, gav mig möjlighet att träffa alla dom som bryr sig om och vill utveckla Eskilstuna. Människor som jag förmodligen inte skulle ha träffat annars.

#landsbygdsevolution #näringslivsevolution

Registrera dig och bli delaktig i Eskilstunas förändringsresa. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du löpande uppdateringar från det pågående arbetet samt inbjudningar och möjlighet att påverka.