Hallå Isabel! #HandlaförEskilstuna

Under december månad upplåtes en tom butikslokal i centrum till en så kallad POP UP butik. Detta i en ny tappning inspirerat av The Lobby i Stockholm. Vi träffade Isabel Gölles, Eskilstuna innerstad/Handla för Eskilstuna, som tog en fika med fastighetsägaren när Marys Café var värd för butiken. Läs om hur hon arbetar med samverkan och vill öka kunskapen om vad det ger för effekter att handla här i Eskilstuna. 

Berätta kort om dig själv

Jag är en engagerad VD för Eskilstuna Innerstad som brinner för att utveckla vår stad och stadskärna. Jag bor tillsammans med min dotter i ett radhus i de centrala delarna och har under mina snart 10 år i stan sett hur den utvecklats jättemycket. Förutom min dotter har jag en särbo och två bonusbarn i Malmö. När jag inte arbetar reser jag gärna mycket och intresset för stadsutveckling finns med mig världen över.

Vad är initiativet Handla för Eskilstuna?

Att utveckla en stadskärna är inget man kan göra på egen hand. Det krävs samverkan. Likaså när det gäller handelsutveckling. När jag startade mitt uppdra för stadskärnan insåg jag hur betydande de övriga handelsplatserna är för både mitt uppdrag och hela kommunens utveckling. Därav tog jag kontakt med Tuna Park och Gamla staden och därefter även de övriga handelsplatserna. Tillsammans insåg vi att alla tjänar på att arbeta tillsammans. Samarbetet inleddes och resulterade även som ett initiativ i Affärsplan Eskilstuna.

Handla för Eskilstuna handlar om att öka medvetenheten för Eskilstunaborna att deras val påverkar. Om en kund väljer att inhandla sin matkasse, sina strumpor och sina festkläder här i Eskilstuna i stället för på t.ex. Erikslund eller via nätet så bidrar de till mångt mer än de flesta tror. I förlängningen så handlar det om att se till att befintliga butiker utvecklas, att arbetstillfällen behålls, att nya aktörer vill etablera sig här och att t.ex. våra ungdomar eller nyanlända kan få sin första anställning i våra butiker och restauranger.

Vi befinner oss i en POP UP butik – berätta mer?

Vi möts ofta av ödesdigra rubriker i lokaltidningen, butiksdöden är här. Ja vi befinner oss i en förändring och enl Handelns utredningsinstitut kommer handeln att förändras mer de kommande 3-5 åren än den gjort på över 50 år. Vi är i den förändringen nu. I stadskärnan förvandlas handelsplatsen till en mötesplats och nya koncept blir allt vanligare. Idag är vi här för att vi har en modig fastighetsägare som försöker att agera och visa vägen i vad den förändringen betyder. Tack Kruhsbergs fastigheter!

Denna pop-up är ett pilotprojekt inspirerad från the Lobby i Stockholm. Det betyder att flera olika aktörer, som vanligtvis inte har sin verksamhet i city, för en möjlighet att synliggöras och prova hur det är att ha butik här. Varje aktör får, i detta fall, låna lokalen i 3 dagar för att lansera sin produkt/tjänst, testa försäljningen i stan, marknadsföra sitt varumärke, en fysisk plats isf internet osv. Aktörer som erbjudits plats denna gång är bl.a. Marys Café, Fru Retur, Hemmagasinet, Printz Bageri och Redew8. Du kan gärna läsa mer på City Pop-ups Facebook.

Vad tror du är framgångsfaktorer för ett levande centrum?

Att arbeta tillsamman är självklart! I en stadskärna är de många olika aktörer som ska samsas och det är betydligt svårare än på ett köpcentra. Ett köpcentra har i regel en fastighetsägare att förhålla sig till. I en stadskärna kan de vara 40 olika fastighetsägare, många kommunala enheter såsom skolor, vårdcentraler, bibliotek mm, flera olika privata verksamheter, arbetsplatser, bostäder osv. Att få ihop allas mål och viljor tillsammans med krav från besökarna är inte helt lätt.

Konkret handlar det om att skapa intressanta mötesplatser, ett blandat utbud av shopping, restauranger, nöje och kultur. Detta ska blandas med en attraktiv arkitektur och trygghet med lagom inslag av grönska. Alla olika parter måste sedan leverera ett gott ambassadörskap och bidra till att människor vill vistas där.

Vad tycker du är det bästa med Eskilstuna?

Det finns jättemycket som bra med Eskilstuna! Närheten till allt, både vatten och natur. Det jag gillar mest arbetsmässig är den vilja som finns, ett stort engagemang och ett mod att både förändra och vara med i den förändring som vi själva inte kan påverka. Jag har massor av fantastiska kollegor!

Har du några roliga planer framöver?

Just nu ser jag fram emot jul och nyår! Jag hoppas dock att min efterlängtade transplantation kan komma snart. Jag står på väntelista och har telefonen med mig dygnet runt. Ser fram emot när jag fått min transplantation och fått återhämta mig lite så att jag med full kraft och ny ork kan få ta mig an alla spännande utmaningar som Eskilstuna för med sig. Utöver det ser jag fram emot att så snart som möjligt få åka till vårt andra hem i Nerja i Spanien ☺

Registrera dig och bli delaktig i Eskilstunas förändringsresa. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du löpande uppdateringar från det pågående arbetet samt inbjudningar och möjlighet att påverka.