Hallå Marcus! #socialtentreprenörskap

Berätta lite om dig själv, vad du gillar att göra och jobbar med

Jag är en reflekterande person och en ifrågasättande entreprenör som gillar att bryta ny mark och skapa förändring. Numera hjälper jag andra lyckas med sitt entreprenörskap i rollen som Verksamhetsledare för Coompanion Sörmland där vi erbjuder rådgivning och processledning på uppdrag av Tillväxtverket och kommuner som Eskilstuna. Vi är ett team av fem duktiga rådgivare, alla med egen erfarenhet av företagande och ledarskap. Vi finns på Munktell Science Park och har uppdrag över hela länet.

Hur är du engagerad i Affärsplan?

Jag deltar i gruppen Samhällsutmaning eftersom det är ett av de områden vi jobbar inom. Tidigare har jag och kollegorna varit med i andra grupper.

Berätta om workshopen kring Socialt Entreprenörskap för ungdomar.

Ett otroligt kul pilotcase. Vi har jobbat mycket med Rekarnegymnasiet där vi coachar UF-team, deltar i Draknäste, föreläser om hållbart företagande. Dessutom har vi varit engagerade i Eskilstuna-utmaningen som har en stark koppling till skolan. I våras blev vi kontaktade av UF-lärarna som ville ha en temadag kring social hållbarhet så vi satte ihop det här programmet och bjöd in 138 elever från ÅK 3 inom Handel, Ekonomi, Språkintro och Fordon.

Vi låter eleverna själva utveckla sina företagsidéer baserade på samhällsnytta för att sedan presentera och diskutera i en gemensam workshop. Otroligt imponerande hur mycket engagemang som finns hos de här ungdomarna. Tanken är att göra det här med fler skolor och jobba långsiktigt med social impact.

Vad tror du är en framgångsfaktor i Affärsplan Eskilstuna? 

Den stora mångfalden av aktörer som är med, att det är en arena där kommunala företrädare får jobba ihop med engagerade företagare och andra. Det är lite av open innovation, en korsbefruktning som ger upphov till kreativa lösningar. Sedan vet jag att fler företagare gärna hade varit med om man hade haft tid och råd. Bidragande till framgång är också att Näringslivskontoret driver projektet på ett proffsigt och tydligt sätt.

Vad tycker du är det bästa med Eskilstuna?

Att det finns mycket vilja till förändring, mycket hantverkskunnande och en historia av innovation.

Har du några roliga planer i höst?

Jag ser fram mot hösten, vi växer i teamet och har flera intressanta spår. Och så har jag flera barn i åldrarna 1 till 18 som alla kräver sin del av uppmärksamheten. Har jag tur får jag lite ledigt på höstlovet!

Vad skulle du säga till någon som är nyfiken på Affärsplan men inte bestämt sig om hen borde engagera sig?

Gå på ett möte och känn av stämningen, prata med dem som är där och se hur du kan bidra till ett större sammanhang. Alla får ut något av att vara med, samtidigt som man gör något bra för stan. Det är också ett väldigt bra sätt att lära känna människor som man annars kanske inte hade träffat.

På bilden från vänster: Martin Bülow, Monica Pärus, Johan Ellingsen, Stina Klefenberg (Rekarnegymnasiet och Marcus Bergh.

Registrera dig och bli delaktig i Eskilstunas förändringsresa. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du löpande uppdateringar från det pågående arbetet samt inbjudningar och möjlighet att påverka.