Hallå Maria! #BesöksEvolution

I slutet av oktober genomfördes eventet, Besöksevolutionsdagen. Vi tog oss en pratstund med Maria Ringström, destinationsstrateg på Destination Eskilstuna, som med sitt brinnande hjärta för besöksnäringen och de kreativa kulturella näringarna arrangerade dagen.

Berätta lite om dig själv!

Sedan fyra år tillbaka bor jag med min man i centrala Västerås. Född och uppvuxen i Västerås så det blev en återförening med både staden och delar av familjen som fortfarande bor kvar. Större delen av den vakna tiden tillbringar jag i Eskilstuna och Sörmland då jag jobbar som destinationsstrateg med fokus på utvecklingsfrågor inom besöksnäring och kreativa kulturella näringar. Väl på hemmaplan hänger jag gärna med familj och vänner.

Sommartid är vi så mycket vi bara hinner på sjön. Natur, kultur och matupplevelser – gärna i kombination är mitt sätt att både koppla av, hitta inspiration men också vägen till att hålla skaparglädjen och nyfikenheten vid liv. Att skapa och utveckla har följt mig sen barnsben och går igenom både i mitt privat och yrkesliv, som av förklarliga skäl till stor del flyter ihop.

Hur är du engagerad i Affärsplan Eskilstuna?

Varje år genomför vi på Destination Eskilstuna ett årligt återkommande möte som heter Besöksevolutionsdagen som genomförs inom ramen för Affärsplan Eskilstuna. Just nu har vi ett initiativ på gång som går under benämningen Kulturevolution. Vi vill tillsammans med näringarna kartlägga och analysera hur vi tillsammans skapar bästa möjliga förutsättningar för fortsatt tillväxt inom de kreativa kulturella näringarna i Eskilstuna. Affärsplan Eskilstuna är den optimala mötesplatsen för oss att träffas men även övrigt näringsliv som i sig skapar förutsättningar för kunskapsöverföring, nya samarbeten och förhoppningsvis även affärer.

Berätta om Besöksevolutionsdagen som ni nyligen arrangerade.

Temat på tillväxt varierar år från år beroende på vad som är aktuellt i näringarna men också vad som ligger framför oss i utmaningar och möjligheter att hantera. I år var temat Eskilstuna Vision 2030. Eskilstunas vision att till 2030 både vara en idrotts- och kulturstad är en enorm möjlighet för en växande kreativ kulturell näring.

Många initiativ som redan är i gång verkar redan nu för att nå visionen. Exempel på sådana initiativ är bland annat kongressen Folk och Kultur, arbetet med att värva nationella och internationella evenemang, förstudiearbetet som pågår kring etablering av kultur och kongresshus och inte att glömma Affärsplan Eskilstuna som gemensam mötesplats. Vi ville både informera och skapa dialog kring de processer som är igång och samtala kring hur var och en kan bidra till arbetet framåt. Vi var ett 70-tal som deltog och det blev ett kreativt möte och goda samtal. Platsen som i år var Munktellmuseet skapade rätt inramning på mötet.

Hur ser du på näringslivsklimatet i Eskilstuna?

De näringar som jag arbetar med (besöksnäring och kreativ kulturell näring) är kreativa näringar med stor innovationspotential och en stor portion görande och engagemang. De bidrar tillsammans till Eskilstunas attraktivitet i form av utbud av upplevelser och turistisk infrastruktur för både invånare och besökare. Jag upplever klimatet som gott men det finns naturligtvis utmaningar att arbeta med. Nyckeln ligger i goda samarbeten inom och mellan näringarna men även samarbetet med det offentliga.

Vad tycker du är det bästa med Eskilstuna?

Engagemang, skaparglädje och drivkraft. Vi snackar inte bara, vi gör, tillsammans.

Har du några roliga planer framöver?

Nu i november tänkte jag besöka matmässan ”Mat för livet” och sen väntar både teater och musikalföreställningar. Det ser jag fram emot. På jobbet är det många spännande projekt på gång. Just nu jobbar jag med lansering av initiativet Kulturevolution, Folk och Kultur, etablering Kultur och Kongresshus och paketering av Smakrundresor med ett antal mathantverkare i Eskilstuna och Strängnäs.

Vad skulle du säga till någon som är nyfiken på Affärsplan men inte bestämt sig om hen borde engagera sig?

Do it!

Registrera dig och bli delaktig i Eskilstunas förändringsresa. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du löpande uppdateringar från det pågående arbetet samt inbjudningar och möjlighet att påverka.