Hallå Marian, Johanna och Marcus! #ungdrive

Ung Drive Sörmland genomförde sin kick-off vecka på Munktell Science Park i Eskilstuna och vi passade på att prata med tre av de totalt 45 sommarentreprenörer som var på plats.

Berätta lite om er själva

Mitt namn är Marian Hasan, jag har bott i Sverige i 4 år och kommer från Somalia. I höst börjar jag första ring på vård och omsorg på Rinmangymnasiet. Jag tycker om att läsa, umgås med familjen och se på film.

Johanna Achtman, jag har företaget Tårtteamet tillsammans med min bror. Jag går på S:t Eskils gymnasium, börjar i tvåan på SAM/Säkerhet och trivs jättebra. Det är ett fantastiskt gymnasium, med bra lärare och ett mycket bra bemötande. På fritiden gillar jag att umgås med vänner och familj. Och att övningsköra!

Och jag heter Marcus Achtman och har Tårtteamet tillsammans med min syster. Går på Djurgårdsskolan, har många hobbies men speciellt en som dessutom gett mig jobb på Elite Stadshotellet – jag trollar.

Ni är alla med i Ung Drive Sörmland under sommaren – vad innebär det?

Vi får möjlighet att starta, driva och avveckla ett företag – det är som ett alternativ till sommarjobb. Under 10 veckor får vi (45 ungdomar) arbeta med vår affärsidé och nu efter den här kick-off veckan får vi pröva på företagande i skarpt läge.

Vad driver ni för företag/vilka affärsidéer har ni? 

(MarianTesta och Smaka – min affärsidé är att göra somalisk fika. Jag vill att folk ska få möjlighet att testa på somalisk fika, det finns inte här i Eskilstuna. Mitt företag är en ambulerande, kulturöverskridande verksamhet som kommer att finnas på olika platser i Eskilstuna.
(Johanna och MarcusTårtteamet – vi bakar och säljer smörgåstårtor. Det unika är att vi specialanpassar tårtorna efter kundens behov.  Vi har veganskt, laktosfritt, glutenfritt etc. Det är traditionella smörgåstårtor med mycket dekoration, i alla storlekar. Målgruppen är 30+ med barn som behöver något gott att äta till fest.

Vilka förväntningar har ni?

(Marian) Jag hoppas att det kommer att gå bra för mig och att många fler får ta del av somaliska bakverk.
(Johanna) Att det här blir en bra och lärorik utbildning och att vi får många nya kontakter och idéer. Det är så bra att kunna få testa på att driva företag och med våra ambitioner är det intressant att se hur långt vi kan gå. UngDrive teamet som håller i detta gör så himla bra ifrån sig – de har en enorm drivkraft och delar med sig. Positiva och peppande ’Dröm stort – börja smått
(Marcus) Vi hoppas att många vill ha smörgåstårtorna och att vi tjänar pengar.

Vad händer i höst för er?

(Marian) Skolan!
(Johanna) Jag ska börja med Ung Företagsamhet i och med att jag börjar i tvåan.
(Marcus) Att det blir ett bra fiske i höst : )

Har ni några kommentarer kring Affärsplan Eskilstuna utifrån det vi berättade?

Vi tror att det är väldigt viktigt med Affärsplan, extra viktigt att det även är fokus på ungdomar. Här kan man lyfta företag ur ett integrationsperspektiv också och börja våga prata med varandra!

Registrera dig och bli delaktig i Eskilstunas förändringsresa. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du löpande uppdateringar från det pågående arbetet samt inbjudningar och möjlighet att påverka.