Hallå Micael Peterson! #Doorstep

Ett av initiativen inom arbetsgruppen SamhällsEvolution har nu startat. Vi passade på att prata med Micael Peterson på Sörmlandsidrotten som är en av initiativtagarna. För en dryg vecka sedan samlades 65 deltagare från hela Sörmland. Stämningen var på topp och de fick lyssna till inspirerande föreläsare, utbildads inom värdskap, rörelseförståelse och streetgames-andan. Om du från näringslivet är intresserad av att hjälpa ungdomarna med utbildning i enklare projektledning, kontakta gärna Micael.

Berätta om initiativet Doorstep – en ledarutbildning för ungdomar
Vi hör att många idrottsföreningar vill göra integrationsinsatser, men inte har de personella resurserna som krävs för en sådan satsning inom föreningen, samtidigt som vi vet att ungdomarna i de idrottssvaga områdena vill idrotta och är nyfikna på idrotten. Då föddes idén om att utbilda ungdomarna från områdena till idrottsledare. Fördelen är att ungdomarna kan området, de känner barnen och föräldrarna, de blir inspiratörer och ambassadörer för andra i området, de får ett ansvar och blir sedda på ett sätt som de kanske inte blivit förr. De får en vettig sysselsättning på fritiden. De växer som personer.

Utbildningen sker i tre steg, som ett trappsteg, där av namnet Doorstep. Du tar ett kliv upp på trappan för varje utbildningsdel, ett kliv närmare föreningslivet och förhoppningsvis yrkeslivet. Målet är att vi ska koppla ihop de här ungdomarna med våra idrottsföreningar så att de får de resurser som behövs för att göra integrationsinsatserna. Samtidigt som föreningarna får nya ledare får de också nya erfarenheter och utvecklas i den riktning som Svensk idrott vill. En mer inkluderande idrott för alla!

Nu är ni äntligen igång – hur upplevde du stämningen bland ungdomarna?
Förra lördagen genomförde vi den första stora gemensamma Doorstep-utbildningen för våra Streetgamesledare. Streetgames är det gemensamma namnet på de aktiviteter som ungdomarna leder runt om i Sörmland. Det var 65 ledare från hela länet som gick utbildningen och stämningen var på topp!

Vi vet att ungdomarna inte vill sitta still för länge så mycket av utbildningen handlade om att arbeta i grupp och de fick röra på sig mycket då vi hade utbildning i rörelseförståelse. I övrigt så handlade mycket av utbildningen om bemötande och värdegrunden för Streetgames.

Vad blir nästa steg?
Ungdomarna håller just nu ett antal öppna träningar i Fröslunda och Lagersberg, där de lär sig hur det är att coacha och leda barn och unga. Efter årsskiftet är tanken att vi kopplar ihop de utbildade ledarna med våra idrottsföreningar så att de kan hitta varandra och kan börja dra nytta av varandra. Dessutom kommer de här ledarna i nästa steg att få en utbildning i enklare projektledning med allt vad det innebär.

Här skulle vi vilja ha hjälp av näringslivet med den utbildningsdelen. Vi vill att de ska få en inblick i hur det är att driva projekt, och vi vill att de tillsammans med oss, UNG fritid och idrottsföreningarna ska driva och genomföra Streetgamesfestivaler runt om i staden på sommarlovet till exempel. Vårt jobb nu är att fortsätta utveckla Doorsteputbildningen och börja arbeta med våra föreningar om vad som är på gång och vad Streetgames är och vad Streetgames kan göra för dem.

Registrera dig och bli delaktig i Eskilstunas förändringsresa. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du löpande uppdateringar från det pågående arbetet samt inbjudningar och möjlighet att påverka.