Hallå Niklas och Karin! #SmartDigitalEvolution

Nästa team att presentera sig är Karin Schött och Niklas Johansson som berättar om sin evolutionsgrupp #SmartDigitalEvolution. Vi får veta vilka förväntningar de har på hösten, vad smartdigitalevolution betyder för dem och varför du ska engagera dig i just deras grupp!

Berätta lite om er själva och vad ni arbetar med

Karin: Eskilstuna är min födelseort och efter det har jag bott lite runt om i världen. Jobbat som kitesurfinstruktör i Venezuela, inom turistnäring i Österrike och med 3D-grafik i södra Tyskland. Sedan förra året jobbar jag som 3D-samordnare på kommunens geografiska enhet. Främst handlar mitt arbete om visualisering för en effektivare samhällsbyggnadsprocess. Målet är att information i fler dimensioner ska bidra till en bättre dialog med kommuninvånare och aktörer.

Niklas: Jag är född i Eskilstuna och har bott i staden i halva mitt vuxna liv. Familjen består av 5 fantastiska tjejer och en tapper kille. Sedan 2011 har jag jobbat på ett forskningsinstitut som numera heter RISE. RISE står för Research Institutes of Sweden och har över 3000 anställda. Just nu är jag ansvarig (studio director) för gruppen i Eskilstuna och Stockholm och vi har fokus på energi, design och IT. Den digitala tvilling som vi vill skapa av Eskilstuna är ett bra exempel på när energi, design och IT smälter samman.

Ni är båda sammankallande till en evolutionsgrupp – vad innebär SmartDigitalEvolution för er?

K: Det innebär att staden samlar sina resurser på ett gemensamt digitalt spelbräde. Resurserna finns till stor del redan hos medborgarna, företagen och kommunen. Nu behöver vi komma fram till hur de kan användas och delas på ett enkelt och effektivt sätt. Ändamålet ska vara till fördel för alla. Smart Digital Evolution innebär en möjlighet till en Smartare Stad både individuellt, miljömässigt och ekonomiskt.

N: Att staden går från att vara statisk, endimensionell och delvis outnyttjad när det kommer till sensorer, data och AI och framöver skapar möjligheter, nya insikter och värden som vi idag inte ens kan tänka oss. Potentialen är enorm, nu hoppas vi kunna bidra till att ta några små steg i den riktningen.

Vilka förväntningar har ni på höstens arbete?

K och N: Att fler ska se möjligheterna med digitalisering och att arbetet ska skapa nya idéer, engagemang och arbetstillfällen. Meningen med resan är inte främst en slutprodukt utan det som skapas under vägen. Vi ser verkligen fram emot att arbeta med entusiastiska människor som på olika sätt vill bidra till att göra Eskilstuna mer digital och smart för invånare och näringsliv.

Varför ska man engagera sig i er grupp?

K: För att det är ett ypperligt tillfälle att samtidigt skapa nytta, ha kul och nätverka. Vi hoppas att arbetet ska ske i ”GoodWill” anda samtidigt som alla medverkande ska känna att de utvecklas och växer individuellt.

N: För att vi kommer att ha riktigt kul och samtidigt diskutera angelägna frågor som förhoppningsvis resulterar i ett litet steg mot den smarta staden Eskilstuna!

Hur ser sommaren ut för er del?

K: Vi riggar inför hösten. Min semester däremot blir hav, berg och tid på hemmaplan i härliga Eskilstuna.

N: Jobb fram till juli och sedan bad, glass, bok och kärlek fram till mitten av augusti!

Om du vill komma i kontakt med Karin och/eller Niklas – skicka ett mejl!

Karin.schott@eskilstuna.se                   niklas.johansson@ri.se

Registrera dig och bli delaktig i Eskilstunas förändringsresa. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du löpande uppdateringar från det pågående arbetet samt inbjudningar och möjlighet att påverka.