Hallå Rekar och Micke! #Doorstep

Rekar och Micke är två av flera i SamhällsEvolution som har arbetat fram initiativet Doorstepen ledarutbildning för ungdomar i socialt utsatta stadsdelar – en utbildning i tre steg som öppnar upp nya möjligheter inom idrott och yrkeslivet. De är båda övertygade om att idrotten och näringslivet är två stora aktörer som gör stor skillnad i Eskilstuna och nu söker de kontakt med personer som sitter på kunskap om vad bra ledarskap är, både inom idrott och i yrkeslivet.

Berätta lite om er själva

Jag heter Rekar Rebuwar Mahmoud och är 21 år gammal. Till vardags så jobbar jag som samordnare för Ung fritid och mötesplatser. På min fritid brukar det vara att umgås med nära och kära samt njuta utav att kolla på olika sporter. 

Jag heter Micael Peterson, är 46 år och arbetar på Sörmlandsidrotten som integrationssamordnare och kommunikatör. När jag inte jobbar så försöker jag att åka så mycket slalom jag kan på vintern och fiska och vara ute med båten på sommaren.

Hur är ni engagerade i Affärsplan?

Rekar: Jag blev inbjuden till att vara med i Affärsplan Eskilstuna i samhällsevolution gruppen utav Malin Sturk. Så det är väl så jag blev engagerad i Affärsplan Eskilstuna. 

Micke: Min kollega Torbjörn bjöd med mig till Samhällsevolutionsgruppen och bad mig berätta om en utbildnings idé jag fått sen jag besökte London och deras Streetgames.

Berätta om initiativet Doorstep

Rekar: Doorstep skapades genom att både Ung fritid & mötesplatser och Sörmlandsidrotten jobbar med just ungdomar i de utsatta områdena. Vi såg även att det finns många ungdomar som brinner för att idrotta och leda andra in till idrotten. Därifrån började planerna smidas och vi fick tillökning utav Micael som ”joinade” samhällsevolutiongruppen. Han hade varit i London och sett ett liknande koncept som funkade där. På så sätt har resan fortsatt och nu är vi igång på riktigt.

Micke: Det häftiga med Doorstep är att det gynnar alla. Ungdomarna som vi utbildar till ledare, kan ha egna idrottsaktiviteter eller så kopplar vi ihop dem med idrottsklubbar som kör spontanidrott idag. Idrottsklubbar behöver alltid fler ledare och på det här sättet får de nyutbildade ledare och ledarna kommer i kontakt med idrotten. Vi hoppas också att kunna koppla ihop ledarna med föreningarnas sponsorer som ev kan erbjuda dem praktikplats, sommarjobb etc. Tillbaka kan ledarna ge de anställda personalvård i form av enklare träningspass. Ledarna får öva på sitt ledarskap och det blir träning för personalen. Idrott och näringsliv som samarbetar!

Vad är nästa viktiga steg i ert arbete

Nu ska vi sätta innehållet för utbildningen och för att göra det så behöver vi komma i kontakt med näringslivet. Vi vill komma i kontakt med personer som sitter på kunskap om vad bra ledarskap är, både inom idrott och i yrkeslivet. Hur är en bra chef? Vad är ett bra ledarskap? Varför måste man ha en chef? Så känner du som läser detta att du har kunskap om ledarskapsfrågor, eller att du har haft en bra tränare, kanske varit en bra tränare, och du vill dela med dig av dina kunskaper och erfarenheter till våra ungdomar. Hör av dig till mig eller Rekar. Utbildningen startar i höst så vi hinner prata ihop oss innan vi startar. 

Vad tror du är en framgångsfaktor i Affärsplan Eskilstuna? 

Rekar: Att människor från Eskilstuna ställer upp tillsammans för att nå våra mål så att vi får en utveckling i Eskilstuna.

Micke: Vi ser en möjlighet att närma oss näringslivet vilket kan öppna nya dörrar både för oss inom idrotten men även för näringslivet. Jag tror att idrotten och näringslivet är två stora aktörer som gör stor skillnad i Eskilstuna.

Vad tycker du är det bästa med Eskilstuna?

Rekar: Att det finns så många eldsjälar som vill att Eskilstuna ska utvecklas och gå mot rätt riktning. Samt all sport i stan. Det brukar oftast vara fullbokad i min kalender när jag är ledig med olika sporter. 

Micke: Jag tycker att Eskilstuna har fått ett bra uppsving vad gäller nya idrottsytor, skateramp i Vilsta, höjning av Vilstabacken och allt nytt som kommer hända där, ny skatepark i stan, ny stor arena (Stiga), Långbergsparken i Skiftinge. Men det skulle behövas fler spontan-idrottsytor för det är den bästa lekplatsen för ungdomar tycker jag. Sen har vi alla föreningar som gör ett fantastiskt jobb för Eskilstunas invånare. De är guld värda!

Har ni några roliga planer i vår?

Rekar: Jag ska faktiskt till mitt hemland nu i mars för att hälsa på släktingar. Så det ser jag fram emot. 

Micke: Jag längtar efter vårskidåkning i fjällen och nu börjar det dra ordentligt i fisketarmen så i med båten så fort isen släpper.

Registrera dig och bli delaktig i Eskilstunas förändringsresa. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du löpande uppdateringar från det pågående arbetet samt inbjudningar och möjlighet att påverka.