Hallå Stefan! #Kompetensgallerian

Alldeles intill Stadshuset i Eskilstuna ligger Kompetensgallerian som är ett forum för att säkra kompetensförsörjningen nu och i framtiden. Vi passade på att ta en pratstund med Stefan Möller som är platsens samordnare och utvecklare. Han är dessutom en levande bok när det kommer till Eskilstunas historia och ska under året skriva sin tredje bok i ämnet.

Berätta lite om dig själv!

Jag heter Stefan Möller och jobbar sedan den 15 augusti som samordnare och utvecklare på Kompetensgallerian i Eskilstuna. Eftersom jag har ett förflutet som utbildare inom samhällskunskap och arbetsmarknad känns det som om jag är på helt rätt plats. Det finns inget roligare än att vara med där det händer och dela med sig av innovationer som för oss framåt eller åtminstone gör oss kunskapsrikare på olika sätt.

I över 20 år har jag intresserat mig för Eskilstunas historia och guidat på otaliga stadsvandringar med vetgiriga eskilstunabor och besökare. Två böcker har det blivit, allt för det härliga att dela med sig och få människor att delta i tankarna om vår vackra stad.

Hur är du engagerad i Affärsplan Eskilstuna?

Jag har deltagit i Affärsplan sedan några år tillbaka för att jag tror på den här stadens potential i att utvecklas både inom utbildning och näringsliv. Min tro är också att ökad samverkan och fler samarbeten kommer leda till många bra saker för vår stad. Nu är jag med i en mycket engagerad grupp som arbetar för att implementera arbetsmarknadstänk redan i grundskolan. Det är något som jag är övertygad om måste finnas och genomsyra all utbildning.

Det som är mycket häftigt för att uttrycka sig lite mer ungdomligt är att Affärsplan är ett öppet forum för medborgarna att delta i. Om du som Eskilstunabo vill vara med och påverka eller verka för ett bättre Eskilstuna är det här en betydande och viktig plats att vara innovativ i.

Berätta om Kompetensgallerian 

Kompetensgallerian uppdrag är att skapa fokusområden för kompetensförsörjning för arbetsgivare och föra enskilda individer närmre arbetsmarknaden. Det är ett forum för att näringslivet och utbildare ska kunna mötas och säkra kompetensförsörjningen nu och i framtiden  och vi vägleder människor som behöver stöd i sin resa på arbetsmarknaden, vart än de befinner sig i den.

Här har aktörer på arbetsmarknaden möjligheten att tillsammans lösa rekryteringsproblematik. För att ge den bredd som behövs finns  förutom kommunen även Arbetsförmedlingen, Eskilstuna folkhögskola, Mälardalens högskola och Yrkeshögskolecenter representerade.

Finns det något konkret erbjudande till näringslivet i Eskilstuna?

Rent konkret så utbildningsmäklar vi genom att ha många kontakter med många aktörer och knyter ihop dem för att nå olika kompetenslösningar. Det som behövs nu är att diskutera hur vi effektivt tillsammans med företagen löser kompetensförsörjningen och för att vi ska kunna stödja och skapa insatser behöver vi känna till behoven.

Under 2019 startar vi därför möjligheten att ingå i olika kompetensråd eller referensråd. Det gör vi för att diskutera kompetensförsörjning och snabbt få viktig information till insatser. Första kompetensrådet träffas 12 februari med fokus på besöksnäringen. Bara höra av sig ifall du vill veta mer stefan.moller@eskilstuna.se

Vad tycker du är det bästa med Eskilstuna?

Eskilstuna är fantastiskt på många sätt och jag önskar att vi kunde visa dem som fortfarande är skeptiska till utvecklingen vilken enorm positiv förändring som redan skett och sker just nu. Tänk om vi kunde visa detta med en enkel overheadbild från 20 år tillbaka och hur det förändrats till idag.

Har du några roliga planer framöver?

I år fyller jag 50 och ska arbeta vidare på min 3:e bok om Eskilstunas historia och fortsätta mitt engagemang i Hällbybrunns hembygdsförening. Går det ska jag även försöka hitta ett forum för mina dikter. Det är viktigt att hinna med sina privata intressen och familjen även om arbetet ligger mig nära. Vi skapar verkligen Eskilstuna tillsammans.

Registrera dig och bli delaktig i Eskilstunas förändringsresa. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du löpande uppdateringar från det pågående arbetet samt inbjudningar och möjlighet att påverka.