Krönika: Tid för summering och reflektion

Ett år till stänger nu, året där vi verkligen lärde oss att leva med corona. Möten och event har varit tillbaka som tidigare – äntligen, tycker jag med tanke på hur mycket energi mötet med människor ger. Första halvåret var ett väldigt positivt halvår trots svårigheter för flera av Eskilstunas företag att hitta insatsvaror till sin produktion. Företagen i Eskilstuna har trots svårigheter i omvärlden gått väldigt bra och vi har fått fler nya företag genom historiskt höga nivåer av nyetableringar och nystartade företag. Det här är även året där inflationen tog fart ordentligt, energipriser på helt andra nivåer än vi är vana vid och ett krig i vår närhet som påverkar på så många olika sätt.

Oavsett analytiker så är synen densamma, 2023 går Sverige in i lågkonjunktur och den bedöms hålla i sig ett par år. Det har märkts under hösten, restaurangerna märker det genom lägre noter och i förlängningen kommer alla Eskilstunas företag märka av det.
Min stora fråga är: hur mycket?

Under året satte vi målet att Eskilstuna ska vara Sveriges bästa kommun för små och medelstora företag (SME-kommun) 2030. Målet kom fram genom Tillväxtrådet som består av 10 lokala företagare, ett mål som ger en tydlig riktning. Under hösten har det genomförts ett antal träffar med företag och företagsorganisationer för att skapa en tydligare bild om vad näringslivet anser är det viktigaste för att nå målet.

Att sätta ett mål som bästa SME-kommun ger förväntningar, högsta fokus 2023 är att leverera mot förväntningarna. Öka dialogen med Eskilstunas företagare och skapa ännu bättre förutsättningar för stark näringslivstillväxt! Tillsammans ska vi bli Sveriges bästa SME-kommun!

Med det sagt vill jag önska ett riktigt gott nytt år.

Vi hörs och ses 2023!

/Niklas Edmark, näringslivsdirektör.