Mitt år med Affärsplan Eskilstuna

Lina Mörkberg, Branch Manager på Randstad och sammankallande för gruppen Kompetensevolution, om tiden sedan (be)Stämma 2016. Lina berättar om sin hjärtefråga, sitt driv och om vad som behöver hända nu.

Ett år går fort, och att fylla de senaste 365 dagarna med Affärsplan har inte varit svårt. Den stora utmaningen har snarare varit att få tiden att räcka till. När jag klev in i arbetet med Affärsplan Eskilstuna, med allt det engagemang och driv som krävs, hade jag inte en tanke på att jag skulle fastna för ett specifikt område som skulle bli extra viktigt för mig som person.

SAMVERKAN MELLAN NÄRINGSLIV OCH SKOLA ÄR EN VIKTIG NÖT ATT KNÄCKA

Skolans samverkan med näringslivet blev en fråga som engagerade mig mycket. En fråga som jag tycker är extra spännande, men också utmanande. Ju mer inblick jag får i kommunens förvaltningar och deras arbetssätt desto mer idéer får jag och desto fler gap finner jag att fylla. Att jag dessutom har egna flickor i åldrarna 6-13 år gör det mer intressant eftersom jag delar deras vardag och upplevelser från skolan.

DEN DAGLIGA VERKSAMHETEN I SKOLAN SKULLE KUNNA VARA MER KOPPLAD TILL NÄRINGSLIVETS BEHOV

Vad är det då för ”gap” som jag ser i skolan? Från mitt perspektiv saknas näringslivets påverkan och engagemang i den dagliga skolundervisningen. Den dagliga verksamheten och det utvecklingsarbete som främst råder inom digitalisering och automatisering. Hur kan näringslivet kopplas på i den tekniska och fysiska arbetsmiljön i skolan? Och hur kan det integreras i praktik och i skolplanen som ligger till grund för lärarnas undervisning. Det behöver inte enbart vara tekniskt, det kan vara inom allt från praktiska utbildningar till ekonomi, marknadsföring och handel till exempel.

FRÅN KONCEPT OCH IDÉ TILL GENOMFÖRANDE

Frågeställningen hur är den mest utmanande, men det finns många förslag på lösningar kan jag lova! Utifrån bemanningsbranschens perspektiv (som jag representerar i det här fallet) kan vi vara mer delaktiga i skolans undervisning. Vi kan agera coach till elever som behöver stöttning med att skriva CV, vägledning och professionell rådgivning om arbetsmarknaden och vad företag efterfrågar idag. Ett gott steg i rätt riktning är det initiativ som vi dragit igång: Curriculum Vitae – Ditt livs lopp! Initiativet är ett samarbete mellan flera bemanningsbolag i Eskilstuna. Konceptet är bra och genomarbetat, nu återstår utmaningen att implementera detta inom skolan och få det att användas.

ÄR DU MED?

Hade jag kunnat dela mig i flera delar så hade jag definitivt arbetat med detta i skolan. Hur häftigt hade inte det varit att få möta och vägleda den generation som ska leda Eskilstuna i framtiden? Att möta ungdomar är en sådan energikick för sitt eget “ego” och ett test om jag är med eller inte….

Det är nästa utmaning i det här arbetet, är du med eller inte? Min insikt efter ett år med Affärsplan Eskilstuna är att många har engagerat sig, men vi behöver flera. Jag hoppas att jag får möta dig framöver och att vi kan tillsamman kan fylla gapen och skapa grymt mycket tillväxt i Eskilstuna. Vi ses på (be)Stämma den 11 maj.

Hälsningar/
Lina Mörkberg
Branch Manager, Randstad

Registrera dig och bli delaktig i Eskilstunas förändringsresa. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du löpande uppdateringar från det pågående arbetet samt inbjudningar och möjlighet att påverka.