Nu ska vi ”eskilsteama” för att göra evolution! Effektiva team ska ta ytterligare steg framåt mot högre sysselsättning i Eskilstuna. Den här veckan drar arbetet i de så kallade evolutionsgrupperna igång.
En riktig kickstart fick grupperna i torsdags förra veckan då cirka 50 engagerade personer från näringsliv och offentliga verksamheter samlades på Munktell Science Park. Mikael Johnsson, doktor, forskare, innovatör och innovationsrådgivare delade med sig av sin kunskap om högpresterande team. Det var också han som uppfann ordet ”eskilsteama.”
400 engagerade fyra år efter starten
Nu i veckan hålls de första träffarna i för grupperna JobbEvolution, KunskapsEvolution och SamhällsEvolution som startades i och med (be)Stämman den 17 maj i år.
För tredje året i rad är det evolutionsgrupperna som tar fram initiativ som ska leda mot målet om högre sysselsättning i Eskilstuna. I december fattas sedan beslut om vilka initiativ som ska drivas vidare och då tar det mer praktiska arbetet fart, då initiativen ska genomföras. Resultatet av arbetet redovisas sedan på (be)Stämman den 16 maj 2019.
Under de fyra åren som arbetet med Affärsplan Eskilstuna har bedrivits har hela 400 personer deltagit på olika sätt. Det berättade näringslivsdirektör Niklas Edmark under torsdagens Kick-On. Han berättade också hur stolt han kände sig när han skröt om detta för sina kollegor i andra kommuner.
Så ska grupperna bli effektiva
Enligt Mikael Johnsson kännetecknas framgångsrika team av engagemang, frivillighet, att man vill utvecklas, kan engagera fler och att man är villig att göra jobbet. När han frågade deltagarna om detta stämde på dem kom det rungande ja-svar på samtliga av punkterna.
Men hur blir teamen effektiva? Mikael Johnssons enkla (hmm) svar på det är att undvika problem. Det handlar om att hjälpa och stötta varandra, visa hänsyn och förståelse. Då skapas trygghet i gruppen. För att lyckas med det behöver deltagarna bli överens om hur man ska jobba ihop och skapa gemensamma regler.
Ett råd han gav oss var också att lägga ner tid och engagemang mellan träffarna. Det behöver inte vara så stora grejer. Det kan räcka med ett kort sms ibland.
Eskilsteam enligt Mikael Johnsson:
- Dela in grupperna i undergrupper
- Blanda kompetenser
- Visa förståelse och hänsyn
- Hjälp och stötta varandra
- Engagera fler
- Investera tid
- Var uthålliga
Eskilstuna kuriren bevakade träffen och deras artikel hittar du här
Om du vill komma i kontakt med arbetsgrupperna skicka ett mejl till info@affarsplaneskilstuna.se så vägleder vi dig rätt.
Registrera dig och bli delaktig i Eskilstunas förändringsresa. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du löpande uppdateringar från det pågående arbetet samt inbjudningar och möjlighet att påverka.